Spar på brændet med disse smarte tips

Ovntørret brænde har flere fordele sammenlignet med almindeligt brænde. Det brænder mere effektivt og afgiver en mere jævn varme, hvilket giver en bedre forbrænding og en højere virkningsgrad i din brændeovn. Derudover indeholder ovntørret brænde mindre fugt, hvilket betyder, at du får mere varme ud af hver klods. Denne tørring af brændet før brug kan også forlænge levetiden på din brændeovn, da der dannes mindre sod og tjære i skorstenen. Samlet set kan brugen af ovntørret brænde spare dig for både tid og penge på den lange bane.

Sådan vælger du det rette brænde

Når du vælger brænde, er det vigtigt at vælge den rigtige type. Brænde med et lavt vandindhold brænder mere effektivt og giver en højere varmeeffekt. Ovntørret brænde er et godt valg, da det har et lavt vandindhold. Spar penge på ovntørret brænde. Det er også en god idé at vælge hårde træsorter som eg, bøg eller birk, da de brænder længere og mere jævnt end bløde træsorter. Uanset hvilken type brænde du vælger, er det vigtigt at opbevare det tørt og ventileret for at bevare kvaliteten.

Sådan tørrer du brændet i ovnen

Tørring af brænde i ovnen er en effektiv måde at forberede brændet til vinteren på. Sørg for at brændet er skåret i mindre stykker, så det kan placeres jævnt på en bageplade i ovnen. Indstil ovnen til en temperatur på omkring 100 grader celsius og lad brændet tørre i 2-3 timer, eller indtil det føles let og tørt. Sørg for at vende brændet jævnligt under tørringen for at sikre en ensartet udtørring. Når brændet er tørt, kan det opbevares i en tør og luftig kasse eller stabel indtil brug.

Opbevaring af ovntørret brænde

Opbevaring af ovntørret brænde er afgørende for at bevare dets kvalitet og effektivitet. Sørg for at opbevare brændet på et tørt, ventileret sted, hvor luften kan cirkulere frit. Undgå at stable brændet direkte på jorden, da fugt kan trænge op. I stedet kan du bruge paller eller træbjælker som underlag. Dæk brændet med et vandtæt presenning eller lignende for at beskytte det mod regn og sne. Lad dog toppen være åben, så luften kan cirkulere. Med den rette opbevaring kan du være sikker på, at dit brænde er klar til brug, når du har brug for det.

Beregn besparelsen på din varmeregning

Ved at implementere disse energibesparende tiltag kan du opnå en betydelig reduktion på din varmeregning. Lad os se på et eksempel: Hvis du har en gennemsnitlig årlig varmeregning på 10.000 kr. og ved at følge rådene kan reducere dit brændstofforbrug med 20%, vil du spare omkring 2.000 kr. om året. Disse besparelser kan hurtigt addere sig op og give dig et mærkbart økonomisk råderum. Beregn selv din potentielle besparelse ved at tage udgangspunkt i din nuværende varmeregning og det skønnede energiforbrug, du kan reducere med.

Sådan undgår du fugtskader på brændeovnen

For at undgå fugtskader på brændeovnen er det vigtigt at bruge tørt brænde. Fugtigt brænde kan danne kondens i skorstenen, hvilket kan føre til skader på brændeovnen over tid. Sørg for at opbevare brændet på et tørt sted, gerne under tag, i mindst 6-12 måneder før brug. Kontrollér regelmæssigt brændeovnens tætningslister og udskift dem ved behov for at forhindre, at fugt trænger ind. Derudover er det en god idé at lade brændeovnen køle helt af efter brug, før du lukker den ned, for at undgå kondensdannelse.

Miljøvenlige fordele ved ovntørret brænde

Ovntørret brænde har flere miljøvenlige fordele sammenlignet med traditionelt brænde. Når brændet tørres i en ovn, reduceres fugtindholdet betydeligt, hvilket resulterer i en mere effektiv forbrænding. Dette betyder, at der udledes færre partikler og forurenende stoffer under afbrændingen. Derudover kræver ovntørring mindre energi end naturlig lufttørring, hvilket bidrager til et lavere samlet energiforbrug og en mindre CO2-udledning. Ovntørret brænde giver således en renere og mere bæredygtig opvarmning, der er bedre for miljøet.

Sådan vedligeholder du dit ovntørrede brænde

For at få mest mulig ud af dit ovntørrede brænde, er det vigtigt at vedligeholde det korrekt. Opbevar brændet på et tørt og luftigt sted, gerne under tag, for at forhindre, at det optager fugt fra omgivelserne. Sørg for at stable brændet i en løs formation, så luften kan cirkulere frit omkring det. Undgå at stable brændet for tæt, da det kan føre til skimmelsvamp. Når du er klar til at bruge brændet, så sørg for at fjerne eventuelle grene eller bark, som kan forårsage gnister og røg i brændeovnen. Ved at følge disse simple retningslinjer, kan du sikre, at dit ovntørrede brænde brænder effektivt og bidrager til en behagelig varme i hjemmet.

Brug ovntørret brænde til andre formål

Ovntørret brænde er ikke kun velegnet til at fyre op i brændeovnen. Det kan også bruges til andre formål, der kan spare dig for penge. Tørret brænde brænder mere effektivt, hvilket betyder, at du kan bruge mindre af det til at opnå den samme varme. Du kan derfor bruge ovntørret brænde i din grill eller til at tænde op i din udendørs ildsted. På den måde får du mere ud af dit brænde og sparer penge på din opvarmning.

Ekspertråd til at få mest muligt ud af dit ovntørrede brænde

For at få mest muligt ud af dit ovntørrede brænde, anbefaler eksperterne følgende:

  • Opbevar brændet på et tørt og luftigt sted, hvor det kan fortsætte med at tørre. Jo tørrere brændet er, jo mere effektivt vil det brænde.
  • Sørg for at kløve brændet i mindre stykker, så luften lettere kan cirkulere omkring dem. Dette øger forbrændingen og varmeudviklingen.
  • Fyld kun ovnen delvist op ad gangen. Et mindre, men hyppigere bål giver en mere jævn og effektiv forbrænding end et stort bål, der brænder hurtigt ud.
  • Sørg for at have et godt trækforhold i skorstenen. Dette sikrer, at ilten kan komme til og forbrændingen bliver optimal.